
Milieuvriendelijk shoppen, dat willen we allemaal wel. Of, dat zouden we op z’n minst moeten willen. Maar door een overvloed aan wisselende informatie en verschillende keurmerken, kan het nog knap lastig zijn om echt duurzaam te shoppen en dat ook bewust te doen. Dat biologisch staat voor beter hebben we intussen wel geleerd. Maar is biologisch dan standaard duurzaam, of niet? En hoe zit dat met gerecyclede materialen? En hoe fout zijn de materialen waarvan het gros van de kleding in mijn kast is gemaakt?
In deze serie pakken we iedere keer een aspect van duurzaamheid op het gebied van kleding. Zo weten we beetje bij beetje waar we op moeten letten als we kleding kopen.
Dit keer: greenwashing.
Greenwashing is het zich groener, duurzamer of maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan een bedrijf werkelijk is. Het is een marketingtruc waarbij bedrijven inspelen op de duurzaamheidstrend, zonder daadwerkelijk een positieve bijdrage te leveren aan duurzaamheid. Greenwashing valt in de categorie misleiding van de consument.
Het is voor de consument moeilijk om te achterhalen bij welk bedrijf de groene claims wél gegrond zijn en waar hij of zij te maken heeft met greenwashing. Zustainabox heeft een mooie blog geschreven met daarin een aantal tips in hoe je greenwashing herkent en vermijdt. Bijvoorbeeld door te checken of de keurmerken waarmee een merk zich associeert ook echt iets zeggen bij de Keurmerkenwijzer.