Top

Milieuvriendelijk shoppen, dat willen we allemaal wel. Of, dat zouden we op z’n minst moeten willen. Maar door een overvloed aan wisselende informatie en verschillende keurmerken, kan het nog knap lastig zijn om echt duurzaam te shoppen en dat ook bewust te doen. Dat biologisch staat voor beter hebben we intussen wel geleerd. Maar is biologisch dan standaard duurzaam, of niet? En hoe zit dat met gerecyclede materialen? En hoe fout zijn de materialen waarvan het gros van de kleding in mijn kast is gemaakt?

In deze serie pakken we iedere keer een aspect van duurzaamheid op het gebied van kleding. Zo weten we beetje bij beetje waar we op moeten letten als we kleding kopen.

Dit keer: vegan.

Vegan, of veganisme, is een levenswijze waarin alle vormen van dierlijke producten worden vermeden. Het strekt zich verder uit dan vegetarisme, want een veganist mijdt niet alleen dierlijke ingrediënten in de voeding, maar is ook tegenstander van het gebruik van dieren – als ingrediënt of als testcase – bij de productie van kleding, schoenen en ieder ander doel.

Vegan kleding is kleding waarbij in de volledige productieketen geen gebruik gemaakt is van dierlijke producten. Dat betekent dat niet alleen het eindproduct geen leer of wol bevat, maar ook dat er bijvoorbeeld geen gelatine wordt gebruikt voor prints, inkt of lijm en geen dierlijke ingrediënten als cochenille, octopus of slak om stoffen te kleuren.

Er bestaan verschillende motieven voor een veganistische levenswijze:

  • Uit ethisch oogpunt;
    De vooralsnog meest genoemde reden voor een veganistische levenswijze is het bezwaar tegen toegebracht leed en schade aan dieren bij de productie van dierlijke producten. Een veganist gelooft in het recht op leven en vrijheid voor alle wezens.
  • De eigen gezondheid;
    Een veganistisch voedingspatroon zou veel voordelen bieden en kansen op ziektes als Alzheimer, hartziektes, diabetes en kanker verkleinen.Door veganistisch te eten verlaag je in ieder geval de inname van antibiotica en hormonen die dieren toegediend krijgen.Overigens wordt gezegd dat het bij een volledig veganistisch dieet van belang is om supplementen zoals vitamine B12 toe te voegen.
  • Het wereldvoedselprobleem;
    Dit motief is gebaseerd op onder andere de aanname dat wereldwijde veeteelt naar verhouding veel landbouwgrond in gebruik neemt. Daarbij wordt gezegd dat voor vervangende plantaardige voeding met eenzelfde voedingswaarde in de regel minder landbouwgrond nodig is. Voor dierlijk voedsel is daarnaast tot bijna 43 keer meer water nodig dan voor plantaardig voedsel.Tenslotte leidt veeteelt tot ontbossing, omdat beboste gebieden worden verbrand, zodat er landbouwgrond van gemaakt kan worden die dient om de veestapel te voeden.
  • Uit zorg voor het milieu.
    Last but not least kiezen veganisten voor deze levensstijl om klimaatverandering terug te dringen. De ontbossing die hierboven al werd benoemd levert negatieve gevolgen voor het klimaat. Daarnaast is de uitstoot van broeikasgassen door de veestapel erg hoog, hoger dan de uitstoot door verkeer.

Voor deze tekst zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

www.zustainabox.nl
www.keurmerkenwijzer.nl